МВР депозира жалба до Софийска апелативна прокуратура. Жалбата е срещу Постановление

...
МВР депозира жалба до Софийска апелативна прокуратура. Жалбата е срещу Постановление
Коментари Харесай

МВР с жалба заради отказа на СГП да образува досъдебно производство срещу депутат, нарушил карантината си

МВР подава тъжба до Софийска апелативна прокуратура. Жалбата е против Постановление на СГП за отвод да се образува досъдебно произвеждане по случай, обвързван с нарушаването на карантина от депутат, оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи. 

В жалбата, адресирана до Софийска апелативна прокуратура посредством Софийска градска прокуратура, Министерство на вътрешните работи упорства апелативен прокурор да упражни правата, предоставени му от закона и с предписан от него акт да анулира като погрешно и незаконосъобразно Постановлението от 28 март т.г., с което е отказано формиране на досъдебно произвеждане и се приключва предварителна инспекция по разказа на СГП, както и да върне делото на прокурор с инструкции за следващи процесуални дейности. 

Припомняме, че на 21 февруари тази година с писмо до основния прокурор на Република България Министерство на вътрешните работи изпрати на ВКП документи, свързани с нарушаването на карантина от депутат. Поводът беше получена от полицията информация, че депутатът е нарушил предписанията на РЗИ и по времето, когато е трябвало да бъде в изолираност, се е явил като юрист по каузи в Районния съд във Варна. По случая беше формирана кореспонденция в ОДМВР-Варна. Веднага откакто стана факт Постановлението на СГП, Министерство на вътрешните работи съобщи желанието да го апелира.

В жалбата се показва, че справедлив разбор на събраните материали сочи съществуването на  задоволително данни за формиране на досъдебно произвеждане и започване на следствие за осъществено действие по смисъла на член 355 от Наказателен кодекс. Изложени са в детайли съображенията за това. Констатира се, че макар изброените безспорни обстоятелства за сбъднат от депутата състав на закононарушение по смисъла на Наказателен кодекс и то – дипломиран, прокуратурата отхвърля да образува досъдебно произвеждане, което насочва към извода за основан дисонанс в отношението на прокуратурата. Припомня се, че такава отзивчивост не е проявена към останалите над 1200 жители, наказани с влезнали в действие присъди за интервала 2020-2021 година, точно за нарушение на предписанието си за наложително домашно лекуване на Ковид-19, като огромна част от тези присъди са ефикасни.  Образуваните досъдебни производства по член 355 от Наказателен кодекс през 2021 година са 1418 на брой, според формалните данни на Министерство на вътрешните работи за сбъднат надзор по съблюдаване на противоепидемичните ограничения. Фактите навеждат до извода, че СГП не ползва законите тъкмо и еднообразно по отношение на всички жители на България. 

„ Очевидно СГП отхвърля да извърши главната си функционалност - да следи за спазването на законността, като притегли към отговорност лицата, направили закононарушение. По този метод се реализира резултат, който е несъответстващ с правилата на правовата страна – толериране на избрани правонарушители и основаване на условия за неуважение на законите от обществото. Правният мир и публичното мнение изискват въздигане на справедливостта като главен принцип, а в съответния случай е подценен “, е безапелационната позиция на Министерство на вътрешните работи, изразена в жалбата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР